Maija Svärd

 

Alavan toimintakeskuksen toimintaa on jatkettava

Kaupunki on säästösyistä lopettamassa Alavan toimintakeskuksen toiminnan kesäkuun lopussa. Vuoden 2019 Ikääntyneiden hyvinvointiraporttiin mukaan Kuopiossa oli tuolloin 24000 yli 65-vuotiasta. Raportista ilmenee, että 93% 75-vuotiaista asuu kotona ja heistä 50% keskustassa ja lähialueilla. Nämä henkilöt ovat erityisesti niitä, jotka kokoontuvat Alavan toimintakeskuksessa.

Toimintakeskuksessa on sääänöllinen viikottainen toiminta. Tilat ovat päivittäin käytössä aamusta iltaan. Useat eläkeläisjärjestöt, potilasyhdistykset ja vapaaehtoisten vertaisohjaajien vetämät liikuntaryhmät salissa ja altaalla toimivat siellä säännöllisesti silloin kun ei ole korona-aika.

Hyvän elämän pääkaupungissa vapaa- ja omaehtoisen toiminnan edellytysten turvaaminen ei voi jäädä puheen tasolle! Kaupungin tulisi toimia omien periaatteidensa mukaisesti. Elinvoima ja hyvinvointi syntyvät yhteisöllisyydestä ja ihmiset saavat olla oman elämänsä toimijoita. Kaupungin tehtävä on mahdollistaa tämä. Näin edistämme kotona asuvan ikääntyvän tai kuntoutujan toimintakykyä ja mahdollistamme tärkeän sosiaalisen kohtaamisen paikan.

Tässä aktiivisessa toiminnassa kiinteistön 64000 euron kustannusta on verrattava niihin kustannuksiin, joita syntyy kotisairaanhoidosta ja ympärivuorokautisesta hoidosta. Nekin tulevat kaupungin maksettavaksi vaikkakin eri palvelualueelta. Tämä on esimerkki osaoptimoinnista, joka ei tuo säästöjä vaan päinvastoin lisää kustannuksia. Vapaa- ja omaehtoisen toiminnan edellytyksiä on parannettava kaikkien hallintokuntien yhteistyöllä.

Haapaniemen ja Snellmanin kouluista ei löydy korvaavia tiloja päiväaikaiselle toiminnalle. Olisi kohtuutonta vaatia, että ikäihmiset pääsisivät kokoontumaan vasta iltapäivisin opetuksen päätyttyä ja liikuntatilatkin on jo nyt varattu klo 22 saakka.