Maija Svärd

Pirtin koulun rakentamista on aikaistettava

Kuopion koulutuspoliittiseen ohjelmaan on kirjattu toiminta-ajatuksena että luomme oppimiselle ja kasvulle suotuisan ympäristön ja toimimme tehokkaasti.

Pirtin koulun oppilaat ja henkilökunta ovat toimineet jo vuosikausia suuressa tilanahtaudessa. Pihalle on rakennettu lisätiloiksi neljä viipalerakennusta.

Luin tyrmistyneenä Kasvun ja oppimisen lautakunnan 16.2. pöytäkirjasta että samaa tilojen lisäämistä väliaikaisilla ratkaisuilla suunnitellaan jatkettavan. Oppilasmäärän kasvun Pirtin alueella on täytynyt olla tiedossa jo pitkään, koska kaupunki on koko ajan kaavoittanut aluetta lisärakentamiselle.

Kuopiossa alkoi ensimmäinen DigiPave-hanke jo 2018, jonka piti olla ”tiedolla johtamista ja kaupungin strategista suunnittelua tukeva yhteistyömalli”. Tähän sähköiseen alustaan on tietoja syötetty usean vuoden ajan. Tilojen riittämättömyys ei ole voinut tulla yllätyksenä.

Talousarviovalmistelussa aikataulu on kuitenkin laadittu siten, että uusi koulu saadaan käyttöön vasta lukuvuodelle 2026-27. Väliaikaisten tilojen rakentaminen ja ylläpitäminen tulevat kalliiksi. Hajallaan olevista rakennuksista päivittäiset siirtymiset aiheuttavat turhaa ylimääräistä kuormitusta.

Koulutuspoliittisen ohjelman ajatus yhdessä toimimisesta ja yhteisöllisestä koulusta ei toteudu Pirtin oppilailla. Henkilökunta tekee parhaansa mutta vaikeat tilaongelmat ovat olleet arkipäivää jo usean vuoden ajan ja niiden kanssa olisi jaksettava vielä viisi lukuvuotta.

Uuden koulun hankesuunnitelmat ovat jo pitkällä, joten rakentamista voidaan hyvin aikaistaa. Oppilasmäärienhän ennakoidaan kääntyvään jo hitaaseen laskuun vuoden 2026 jälkeen.